ZBIRKA PRAVLJIC

                                    TI KITARA RAZGLAŠENA

Nekoč pred davnimi časi je živela kitara. Ta kitara ni bila navadna kitara. Bila je razglašena kitara. Vsak, ki je zaigral nanjo, je dobil razglašeno melodijo, da se je vse kar treslo. Vsi so nanjo poskušali igrati melodijo, a nikomur ni uspelo. Saj je bila kitara trmasta. Nekega dne je prišel največji glasbenik Marko. Tudi njemu ni uspelo. Dvanajst dežel stran je živela deklica Jana, ki je prihajala iz revne družine. Imela pa je dober posluh. Zato se je odločila, da se bo odpravila in poskusila zaigrati. In res, le njej je uspelo  dobiti lepo melodijo. Kitara pa se je naučila, da je lepo, če nekdo igra melodijo nanjo.

Zdaj pa res lahko noč pa eno kitaro na pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi.

VERONIKA PODREBERŠEK, 4. R., POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                                  PLIŠASTI MEDO

Nekoč je živel plišasti Medo. To ni bil navaden medvedek. Ta Medo je bil še posebno mehek. Rad je bil v rokah otrok. A ko je njegova lastnica dobila novo igračo, je čisto pozabila na Medija. Medo se je začel jokati in stokati, saj se je znašel v smeteh. Ko so prišli smetarji, je smetarska roka vzela smeti in dala vse smeti vase. Iz odpadkov so naredili novega medvedka. V trgovino je prišla deklica in ga kupila. Zato moramo za igrače skrbeti.

Zdaj pa res lahko noč in enega Meda za pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi.

AJŠA VERBEK, 4. R., POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                       TI ROPAR PREBRISAN  

Nekoč je živel  ropar. To ni bil navaden ropar. To je bil najboljši ropar v soseski. Lahko je ukradel tudi najbolj dragoceno stvar, ki so jo varovali 1000 in 1 varnostnik. Načrtoval je nekaj velikega. Odločil se je, da bo ukradel kraljičino krono. Ampak to ni bilo tako lahko. Okoli krone je bilo najmanj 100 000 sužnjev. Naredil je načrt, da bo na gostiji, ki bo nocoj, ugasnil luči, ukradel krono in se izmuznil ven. Toda neka deklica, po imenu Daša, se je odločila, da bo za vsak slučaj vzela kamero, ki snema v temi. In nocoj  so se res ugasnile vse luči. Deklica Daša je prižgala kamero in zagledala roparja. Prižgala je vse luči in pokazala na roparja. Potem so uradno predstavili Dašo za najboljšo policistko. Roparja pa so aretirali. Zdaj pa lahko noč in enega roparja za pomoč. Zdaj pa pokrij se, zavij se in zaspi.

NIK GABER, 4. RAZRED, POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                     TI LUČ POSEBNA

Nekoč je živela  luč. Ta luč ni  ni bila navadna, bila je posebna. Ta luč se je prižgala, ko je videla človeka. Enkrat je bilo toliko ljudi, da se je uničila. Luč je bila nekaj dni  uničena. Na koncu so videli, da je uničena, zato so jo popravili. Luči  se je zdelo, kot da je nova, zato  je delala bolje kot nikoli prej. Zdaj  pa res  lahko noč in eno luč za pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi.

LIAM  SVEČAK, 4. RAZRED, POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                        TI  KNJIGA  POŽREŠNA               

Nekoč je živela knjiga. To ni bila navadna knjiga. To je bila knjiga, ki  je  jedla  črke. Ko je videla črke, jih je posrkala vase. Zato je bila že zelo težka in debela. V sebi je imela že celo abecedo od A do Ž. Knjiga ni hodila v šolo, saj bi pojedla vse črke, ki bi jih  učiteljica  napisala  na  tablo. Za zajtrk je jedla abecedo, tudi za kosilo in večerjo. Spala je na  polici ali v predalu. Zdaj pa res lahko noč in eno knjigo na pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi.

JULIJA  APOTEKAR, 4. r., POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                           POSEBNI SVINČNIK    

Nekoč je bil svinčnik. A to ni bil navaden svinčnik. Znal je hoditi, deliti, množiti in opraviti vse namesto tebe. Dečku Jakobu je napisal teste. A nekega dne je deček Jakob izgubil svinčnik. Fant ga je iskal in svinčnik je iskal Jakoba.  A  svinčnik še ni bil nikoli nikjer drugje kot v peresnici in v rokah Jakoba. Na koncu  sta se le našla in Jakob je prisegel, da ga ne bo nikoli več izgubil. Zdaj pa res lahko noč in en svinčnik na pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi.

DOMEN BREZLAN, 4. RAZRED, POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                 POKVARJEN PRALNI STROJ

 Nekoč je bil  pralni stroj. To ni bil navaden pralni stroj,  bil je pokvarjen pralni stroj. Vedno, ko je zagledal gospodinjo s kupom umazanega  perila, se je pokvaril. Ta pralni stroj ni maral vode. Ponoči je govoril s sušilnim strojem. Zavidal mu je , saj je vedno dobil že samo vlažna oblačila, ki jih je z vročim vetrom posušil. Nekega dne je z gospodinjo prišel tudi serviser. Poslušal je njun pogovor. Nemudoma je začel kašljati, brneti, se tresti in spuščati kapljice vode. Serviser ga je pobožal in mu obljubil, da ga bo popravil. Zamenjal mu je vse dele in vanj izpustil vodo. Pralni stroj od groze in strahu ni vedel kaj storiti. Zadaj  je že videl goro umazanega perila, ki ga je čakala. Obljubil si je, da tokrat zdrži. Naslednji dan pa se bo spet pokvaril. Zdaj pa lahko noč in en pokvarjen pralni stroj za pomoč, pokrij se, zavij se in zaspi.

TAJA KOŠEC, 4. RAZRED, POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                                    GRIZI  TORBA

Nekoč je živela ena torba. To ni bila navadna torba, to je bila grizi torba. Vse, kar si dal vanjo,  je  pojedla. Nekega dne, ko je šel deček Primož v šolo, mu je vse, kar je imel  v  grizi torbi, pojedla. Primož  se je tako razjezil, da je grizi torbo vrgel ven na dež. Grizi torba je bila tako osamljena, da je nehala  jesti šolske potrebščine. Videl jo je deček Jan. Jan  je Primožev  prijatelj. Jan je Primožu povedal, da je našel njegovo torbo. Primož je svojo torbo vzel nazaj. In bil končno  zadovoljen z  grizi  torbo in ona s Primožem. Zdaj pa lahko noč in eno torbo na pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi.

LINA BREZNIK, 4. RAZRED, POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                                 TI HECNA HIŠA

Nekoč je bila hiša, ampak ta hiša ni bila navadna hiša. Bila je nekaj posebnega. Bila je tresi hiša. Ko si stopil vanjo, se je zatresla. Nekega jutra je deček Luka stopil vanjo in hiša je kot ponavadi  rekla: «Tresi, tresi, tresi in človeka pretresi.« A Luke ni pretresla, zato si je Luka ves čas do doma pel: »Tralala, hopsasa, drajsasa, hiša me ni pretresla.» Doma je to povedal mami, očetu, bratu, sestri, babici, dedku in celo hišnim ljubljenčkom. Ker pa hiša Luke ni pretresla, je bila užaljena, zato se je zrušila. Zdaj pa lahko noč in eno hišo na pomoč. Zavij se, pokrij se in zaspi.

ZALA ČREMOŽNIK, 4. R., POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

 

                                                          PLIŠO MEDO

Nekoč  je  bil   medo  za  spanje. To  ni  bil  navaden  medo  za  spanje, ta  medo  je  bil  nekaj  posebnega. Bil je najbolj  ljubek  na  svetu. Vsi  so  ga  hoteli, tudi  odrasli. Ampak  prodajalec  ga  ni  prodal. Ta  medo  je  bil  namenjen  prodajalčevi hčeri. Ime  ji  je  bilo  Natalija, stara  je  bila  5 let. Ko  ga  je prinesel  domov,  se  je  Natalija  zelo  razveselila. Objela  ga  je, bil  je  tako  mehek, da  mu  je  dala  ime  Plišo. Bil  je  čas  za  spanje. Natalija  in  Plišo  sta  odšla  v  posteljo. Natalija  je  zaspala  in  takrat  se  je  zgodil  čudež. Plišo  se  je  začel  tako svetiti, da bi skoraj zbudil Natalijo. Plišo je padel s postelje. Deklica je začela jokati. V sobo ni prišel oče, ampak njej brat William. Pobral ji je Pliša in odšel nazaj v posteljo. Naslednje jutro je Natalija dala Pliša v nahrbtnik, ker je šel z njo v vrtec. Prišla je v vrtec in pozdravila svojega najboljšega prijatelja Nika. Deklica je poiskala svoj znak ter odložila svoje stvari. Nato je Pliša pokazala Niku. Takrat je prišla vzgojiteljica in jim povedala, da prihaja v vrtec nova deklica, Zala. Medo se je v predalu zasvetil. Zala tega ni opazila. Usedla se je zraven Natalije. Povabila je Zalo na obisk. Zala je prikimala. Ravno takrat je Plišo padel iz predala. Natalija se je odločila, da ga nikoli več ne bo nesla v vrtec. Doma je mirno zaspala z njim v naročju.

Zdaj pa res lahko noč, enega medveda na pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi.

DAŠA BREZLAN, 4. R., POŠ ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI